SERWATKA W PROSZKU SŁODKA

Opis produktu

Serwatka wyprodukowana z płynnej serwatki uzyskanej z produkcji serów żółtych, suszona metodą rozpyłową

Składniki

Serwatka w płynie

Organoleptyczne wymagania

Wygląd – sypki proszek , jednorodny, dopuszczalne zbrylenia łatwo  rozpadające się
Kolor – jednorodny, biały, lekko kremowy
Zapach i smak –   czysty, bez obcych zapachów, lekki posmak pasteryzacji

Fizyko-chemiczne wymagania

Zawartość wody, max  %  – 4,0
Zawartość tłuszczu, max  %  – 1,5
Białko,  min  %  – 11,0
Laktoza, min  %  – 68,0
Kwasowość,  pH min  –   6,0
Antybiotyki i sub. hamujące  –  nieobecne
Rozpuszczalność, max  ml osadu – 1,25
Zanieczyszczenia mechaniczne –  nieobecne
Cząstki przypalone  –  dysk A, B
Popiół max % – 9,0

Mikrobiologiczne wymagania

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max –  10 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0,  M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10,  M =10
Staphylococci. w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10   ,  M  = 10
Salmonella w 25 g – n = 5, c = 0;  nieobecna
Listeria monocytogenes w 25g – n = 5, c = 0;  nieobecna
Pleśnie i drożdże w 1g –  max  50

n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy  m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię

Informacja o alergenach i dodatkach

Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż,  jęczmień, owies, kamut i pochodne)  – Nie
Skorupiaki  – Nie
Jajka   – Nie
Ryby  – Nie
Orzeszki zmiemne – Nie
Soja – Nie
Mleko  (laktoza ) – Tak
Orzechy  ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie

Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów

Nieobecne

Obecność konserwantów

Nieobecne

Okres przydatnośći do spożycia

18 miesięcy

Warunki składowania

Suchy i czysty  magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż  75%

Pakowanie

4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi. Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane.

Transport 

Środek transportu ma zabepieczać produkt przed uszkodzeniem, wilgotnością oraz szkodliwymi czynnikami z środowiska.