MLEKO W PROSZKU PEŁNE

Opis produktu

Produkt wyprodukowany metodą rozypłową z pasteryzowanego krowiego mleka

Składniki

Krowie mleko

Organoleptyczne wymagania

Wygląd  – sypki proszek, jednorodny, dopuszczalne łatwo rozpadające się zbrylenia
Barwa  – jednorodna, biała, kremowo-biała
Zapach i smak  –  czysty,  bez obcych zapachów, lekki posmak pasteryzacji

Fizyko-chemiczne wymagania

Zawartość wody, max  % –  4,0
Zawartość tłuszczu, min   % –  26,0
Białko,  ok.  % –  26,0
Kwasowość, max  % –   0, 15  (ADPI)
Antybiotyki i substancje hamujące  –  nieobecne
Rozpuszczalność, max  ml osadu – 1,00
Zanieczyszczenia mechaniczne  –  nieobecne
Cząstki przypalone  – dysk A, B

Mikrobiologiczne wymagania

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max –  10 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0, M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10, M =10
Staphylococci, w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10   , M    = 10
Salmonella, w  25 g – n = 5, c = 0; nieobecna
Listeria monocytogenes, w 25g – n = 5, c = 0; nieobecna
Pleśnie i drożdże   w 1g, max  –   50

n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy  m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię

Informacja o alergenach i dodatkach

Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż,  jęczmień, owies, kamut i pochodne)  – Nie
Skorupiaki  – Nie
Jajka   – Nie
Ryby  – Nie
Orzeszki zmiemne – Nie
Soja – Nie
Mleko  (laktoza ) – Tak
Orzechy  ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie

Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów

Nieobecne

Obecność konserwantów

Nieobecne

Okres przydatnośći do spożycia

12 miesięcy

Warunki składowania

Suchy i czysty magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż  75%

Pakowanie

4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi. Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane.