MAŚLANKA W PROSZKU

Opis produktu

Maślanka w proszku wyprodukowana z maślanki otrzymanej z produkcji masła, suszona metodą rozpyłową

Składniki

Maślanka w płynie

Organoleptyczne wymagania

Wygląd  – sypki proszek, jednorodny, dopuszczalne łatwo rozpadające się zbrylenia
Barwa  – jednorodna, biała, kremowo-biała
Zapach i smak  –  czysty,  bez obcych zapachów, lekki posmak pasteryzacji

Fizyko-chemiczne wymagania

Zawartość wody, max   % –  4,0
Zawartość tłuszczu, max  % –  5,0
Białko,  min  % –  30,0
Laktoza,  min  % –  75,0
Kwasowość,  max % –  0,15
Antybiotyki i substancje hamujące  –  nieobecne
Rozpuszczalność, max ml osadu  –  1,25
Zanieczyszczenia mechaniczne  –  nieobecne
Cząstki przypalone  – dysk  A, B
Popiół,  max % –  9.0

Mikrobiologiczne wymagania

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max – 20 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0, M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10, M =10
Staphylococci. w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10   , M    = 10
Salmonella w 25 g – n = 5, c = 0; nieobecna
Listeria monocytogenes  w 25g – n = 5, c = 0; nieobecna
Pleśnie i  drożdże w 1g –  max 50

n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy  m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię

Informacja o alergenach i dodatkach

Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż,  jęczmień, owies, kamut i pochodne)  – Nie
Skorupiaki  – Nie
Jajka   – Nie
Ryby  – Nie
Orzeszki zmiemne – Nie
Soja – Nie
Mleko  (laktoza ) – Tak
Orzechy  ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie

Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów

Nieobecne

Obecność konserwantów

Nieobecne

Okres przydatnośći do spożycia

12 miesięcy

Warunki składowania

Suchy i czysty magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż  75%

Pakowanie

4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi.
Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane

Transport  

Środek transportu ma zabepieczać produkt przed uszkodzeniem, wilgotnością oraz szkodliwymi czynnikami z środowiska