Opis produktu
Produkt otrzymany z pasteryzowanego mleka krowiego suszonego metodą rozpyłową
Składniki
Mleko krowie
Organoleptyczne wymagania
Wygląd – sypki proszek, jednorodny, dopuszczalne łatwo rozpadające się zbrylenia
Barwa – jednorodna, biała, kremowo-biała
Zapach i smak – czysty, bez obcych zapachów, lekki posmak pasteryzacji
Fizyko-chemiczne wymagania
Zawartość wody, max % – 3,0
Zawartość tłuszczu, min % – 42,0
Białko, ok. % – 20,0
Popiół, ok. % – 4,0
Kwasowoć, max % – 0, 15 (ADPI)
Antybiotyki i substancje hamujące – nieobecne
Rozpuszczalność, max ml osadu – 1,00
Zanieczyszczenia mechaniczne – nieobecne
Cząstki przypalone – dysk A, B
Mikrobiologiczne wymagania
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max – 10 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0, M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10, M =10
Staphylococci, w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10 , M = 10
Salmonella, w 25 g – n = 5, c = 0; nieobecna
Listeria monocytogenes, w 25g – n = 5, c = 0; nieobecna
Pleśnie i drożdże, w 1g – max 50
n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię
Informacja o alergenach i dodatkach
Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż, jęczmień, owies, kamut i pochodne) – Nie
Skorupiaki – Nie
Jajka – Nie
Ryby – Nie
Orzeszki zmiene – Nie
Soja – Nie
Mleko (laktoza ) – Tak
Orzechy ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie
Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów
Nieobecne
Obecność konserwantów
Nieobecne
Okres przydatnośći do spożycia
12 miesięcy
Warunki składowania
Suchy i czysty magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż 75%
Pakowanie
4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi. Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane