SERWATKA W PROSZKU KWAŚNA

Opis produktu

Serwatka w proszku wyprodukowana z serwatki otrzymanej z produkcji serów żółtych oraz serów twarogowych, pasteryzowana, suszona metodą rozpyłową

Składniki

Serwatka w płynie

Wartości odżywcze

1331 kJ (318 kcal) w 100 g

Organoleptyczne wymagania

Wygląd – sypki proszek , jednorodny, dopuszczalne zbrylenia łatwo rozpadające się
Kolor – jednorodny, kremowy, lekko żółty
Zapach i smak –  lekko kwaśny, czysty, bez obcych zapachów

Fizyko-chemiczne wymagania

Zawartość wody, max  %  – 4,0
Zawartość tłuszczu, max  %  – 3,0
Białko,  min  %  – 10,0
Laktoza, min  %  – 62,0
Kwasowość,  pH min  –   4,5
Antybiotyki i sub. hamujące  –  nieobecne
Rozpuszczalność, max, ml osadu – 1,25
Zanieczyszczenia mechaniczne –  nieobecne
Cząstki przypalone, dysk  –  A, B
Popiół, max % – 10.0

Mikrobiologiczne wymagania

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max –  50 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0,  M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10,  M =10
Staphylococci. w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10,  M  = 10
Salmonella w 25 g – n = 5, c = 0;  nieobecna
Listeria monocytogenes w 25g – n = 5, c = 0;  nieobecna
Pleśnie i drożdże w 1g –  max  100

n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy  m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię

Informacja o alergenach i dodatkach

Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż, jęczmień, owies, kamut i pochodne) – Nie
Skorupiaki – Nie
Jajka – Nie
Ryby – Nie
Orzeszki zmiemne – Nie
Soja – Nie
Mleko (laktoza ) – Tak
Orzechy ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie

Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów

Nieobecne

Obecność konserwantów

Nieobecne

Okres przydatności do spożycia

18 miesięcy

Warunki składowania

Suchy i czysty magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż  75%

Pakowanie

4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi
Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane

Ppzrechowywanie

Środek transportu ma zabepieczać produkt przed uszkodzeniem, wilgotnością oraz szkodliwymi czynnikami z środowiska.
Termin przydatności dla produktu w oryginalnym opakowaniu: 12 miesięcy.