SERWATKA SŁODKA W PROSZKU DEMINERALIZOWANA 50%

Opis produktu

Serwatka poddana częściowej demineralizacji wyprodukowana z płynnej serwatki otrzymanej z produkcji serów żółtych, suszona metodą rozpyłową

Składniki

Serwatka słodka

Wartości odżywcze

1517 kJ (357 kcal) w 100 g

Organoleptyczne wymagania

Wygląd – sypki proszek , jednorodny, dopuszczalne zbrylenia łatwo rozpadające się
Kolor – jednorodny, kremowy, lekko żółty
Zapach i smak –   czysty, bez obcych zapachów, lekki posmak pasteryzacji

Fizyko-chemiczne wymagania

Zawartość wody, max  % –  4,0
Zawartość tłuszczu, max  % –  1,5
Białko,  min  % –  11,0
Laktoza,  min  % – 75,0
Kwasowość,  pH min  –   6,0
Antybiotyki i substancje hamujące  –  nieobecne
Rozpuszczalność, max  ml osadu – 1,25
Zanieczyszczenia mechaniczne  –  nieobecne
Cząstki przypalone  – dysk  A, B
Popiół,  max % –  5,0

Mikrobiologiczne wymagania

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max –  20 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0,  M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10,  M =10
Staphylococci. w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10   ,  M  = 10
Salmonella w 25 g – n = 5, c = 0;  nieobecna
Listeria monocytogenes w 25g – n = 5, c = 0;  nieobecna
Pleśnie i drożdże w 1g –  max  50

n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy  m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię

Informacja o alergenach i dodatkach

Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż,  jęczmień, owies, kamut i pochodne)  – Nie
Skorupiaki  – Nie
Jajka   – Nie
Ryby  – Nie
Orzeszki zmiemne – Nie
Soja – Nie
Mleko  (laktoza ) – Tak
Orzechy  ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie

Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów

Nieobecne

Obecność konserwantów

Nieobecne

Okres przydatnośći do spożycia

18 miesięcy

Warunki składowania

Suchy i czysty magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż  75%

Pakowanie

4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi. Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane.

Transport      

Środek transportu ma zabepieczać produkt przed uszkodzeniem, wilgotnością oraz szkodliwymi czynnikami z środowiska.