Opis produktu
Serwatka poddana częściowej demineralizacji wyprodukowana z płynnej serwatki otrzymanej z produkcji serów żółtych, suszona metodą rozpyłową
Składniki
Serwatka słodka
Wartości odżywcze
1517 kJ (357 kcal) w 100 g
Organoleptyczne wymagania
Wygląd – sypki proszek , jednorodny, dopuszczalne zbrylenia łatwo rozpadające się
Kolor – jednorodny, kremowy, lekko żółty
Zapach i smak – czysty, bez obcych zapachów, lekki posmak pasteryzacji
Fizyko-chemiczne wymagania
Zawartość wody, max % – 4,0
Zawartość tłuszczu, max % – 1,5
Białko, min % – 11,0
Laktoza, min % – 75,0
Kwasowość, pH min – 6,0
Antybiotyki i substancje hamujące – nieobecne
Rozpuszczalność, max ml osadu – 1,25
Zanieczyszczenia mechaniczne – nieobecne
Cząstki przypalone – dysk A, B
Popiół, max % – 5,0
Mikrobiologiczne wymagania
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g, max – 20 000
Bakterie coli w 1 g, max – n = 5, c = 2, m = 0, M =10
Enterobacteriaceae, w 1g – n = 5, c = 0, m = 10, M =10
Staphylococci. w 1 g – n = 5, c = 2, m = 10 , M = 10
Salmonella w 25 g – n = 5, c = 0; nieobecna
Listeria monocytogenes w 25g – n = 5, c = 0; nieobecna
Pleśnie i drożdże w 1g – max 50
n – liczba prób przebadanych w partii
c-lliczba prób dająca wynik pomiędzy m i M
m- wartość równa lub poniżej satysfakcjonującego wyniku
M- zaakceptowany próg, powyżej którego wynik dyskwalifikuje partię
Informacja o alergenach i dodatkach
Zboża zawierające gluten (np. pszenica, ryż, jęczmień, owies, kamut i pochodne) – Nie
Skorupiaki – Nie
Jajka – Nie
Ryby – Nie
Orzeszki zmiemne – Nie
Soja – Nie
Mleko (laktoza ) – Tak
Orzechy ( migdały, laskowe, włoskie, cashew, pecan, brazylijskie, pistacje, macadamia) – Nie
Celer – Nie
Musztarda – Nie
Sezam– Nie
Obecność genetycznie modyfikowanych organizmów
Nieobecne
Obecność konserwantów
Nieobecne
Okres przydatnośći do spożycia
18 miesięcy
Warunki składowania
Suchy i czysty magazyn, czyste palety, temperatura nie przekraczająca 20°C, wilgotność względna nie więcej niż 75%
Pakowanie
4-warstwowe worki papierowe z wewnętrznym polietylenowym o wadze 25 kg netto lub bigbagi. Worki na jednorazowych paletach, ofoliowane.
Transport
Środek transportu ma zabepieczać produkt przed uszkodzeniem, wilgotnością oraz szkodliwymi czynnikami z środowiska.