Opis produktu
Produkt otrzymany z mleka pasteryzowanego. Dojrzały ser podpuszczkowy o różnej zawartości tłuszczu w suchej masie
Składniki
Mleko, sół, kultury bakterii mlekowych, wapń, konserwant – azotan potasu
Cechy sensoryczne
Kolor: jednolity kolor w całej masie, lekko żółty.
Smak i zapach : łagodny, aromatyczny posmak pasteryzacji, lekko kwaśny, lekko pikantny dla starszych serów
Konsystencja: elastyczny, delikatny, homogeniczny, lekko twardy jest do zaakceptowania.
Wymagania fizyko-chemiczne
woda %: max 43
zaw. tłuszczu %: min 24
tłuszcz w suchej masie %: 45
sól %: max 2,0
Zastosowanie
Do bezpośredniej konsumpcji i jako półprodukt w przemyśle spożywczym
Alergeny
Mleko z laktozą, produkt może zawierać pochodne jaj
GMO
Produkt produkowany zgodnie z EC Reg. 1829/2003 : EC1830/2003 nie zawiera genetycznie modyfikowanych organizmów
Termin przydatności
90 dni w temp. od 0°C do +10°C
Warunki składowania
Suche, czyste i dobrze wentylowane miejsce, bez obcych zapachów, zabezpieczające przed szkodnikami
Pakowanie
Produkt jest pakowany w bloki: lekko spłaszczony, lekko wypukłe boki, lekkii odcisk form i toreb plastikowych do przyjęcia
Znakowanie
Znakowanie z datą przydatnośći do spozycia: dd.mm.rrrr
Wartość odżywcza w 100g
wartość energetyczna: 1441kJ/347 kcal; tłuszcz: 27g; nienasycone kwasy tłuszczowe 17 g; weglowodany w tym cukry 0 g; ; białko: 26g; zawartość soli: 1,3g
Transport
Środek transportu powinien zabezpieczać towar przed uszkodzeniami, wilgocią i innymi szkodliwymi czynnikami.