Opis produktu
Produkt otrzymany z mleka pasteryzowanego. Dojrzały ser podpuszczkowy o różnej zawartości tłuszczu w suchej masie
Składniki
Mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, wapń, konserwant – azotan potasu
Cechy sensoryczne
Kolor: jednolity kolor w całej masie, lekko żółty.
Smak i zapach : łagodny, aromatyczny posmak pastryzacji, lekko kwaśny, lekko pikantny starszych serów
Konsystencja: elastyczny, delikatny, homogeniczny, lekko twardy jest do zaakceptowania.
Wymagania fizyko-chemiczne
woda %: max 43
tłuszcz %: min 24
tłuszcz w suchej masie%: 45
sól %: max 2,0
Wymagania mikrobiologiczne
Staphylococcus coagulase – positibe cfu/g m=100 M=1000 n=5 c=2
Listeria monocytogenes in 25g – n = 5, c = 0; absent
n-liczba prób z partii
c-number of samples giving results between m and M
m-value equal to or below satisfactory results
M-accepted threshold value above which the results are disqualified
Zastosowanie
Do bezpośredniej konsumpcji i jako półprodukt w przemyśle spożywczym
Alergeny
Mleko z laktozą, Produkt może zawierać pochodne jaj
GMO
Produkt produkowany zgodnie z EC Reg. 1829/2003 : EC1830/2003, nie zawiera genetycznie modyfikowanych organizmów
Termin przydatności
90 dni w temp. od 0°C do +10°C
Warunki składowania
Suche, czyste i dobrze wentylowane miejsce, bez obcych zapachów, zabezpieczające przed szkodnikami
Pakowanie
Produkt jest pakowany w bloki: lekko spłaszczony, lekko wypukłe boki, lekki odcisk formy i toreb plastikowych do przyjęcia
Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna: 1441kJ/347 kcal; tłuszcz: 27g nienasycone kwasy tłuszczowe 17 g; weglowodany w tym cukry 0 g; białko: 26g; awartość soli: 1,3g
Transport
Środek transportu powinien zabezpieczać towar przed uszkodzeniami, wilgocią i innymi szkodliwymi czynnikami.