SER EDAM

Opis produktu

Produkt otrzymany z mleka pasteryzowanego. Dojrzały ser podpuszczkowy o różnej zawartości tłuszczu w suchej masie

Składniki

Mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, wapń, konserwant – azotan potasu

Cechy sensoryczne

Kolor: jednolity kolor w całej masie, lekko żółty.

Smak i zapach : łagodny, aromatyczny posmak pastryzacji, lekko kwaśny, lekko pikantny starszych serów

Konsystencja: elastyczny, delikatny, homogeniczny,  lekko twardy jest do zaakceptowania.

Wymagania fizyko-chemiczne

woda %: max 43

tłuszcz %: min  24

tłuszcz w suchej masie%: 45

sól %: max 2,0

Wymagania  mikrobiologiczne

Staphylococcus coagulase – positibe cfu/g m=100 M=1000 n=5 c=2

Listeria monocytogenes in 25g – n = 5, c = 0; absent

n-liczba prób z partii

c-number of samples giving results between m and M

m-value equal to or below satisfactory results

M-accepted threshold value above which the results are disqualified

Zastosowanie

Do bezpośredniej konsumpcji i jako półprodukt w przemyśle spożywczym

Alergeny

Mleko z laktozą, Produkt może zawierać pochodne jaj

GMO

Produkt produkowany zgodnie z EC Reg. 1829/2003 : EC1830/2003, nie zawiera genetycznie modyfikowanych organizmów

Termin przydatności

90 dni w temp. od  0°C do +10°C

Warunki składowania

Suche, czyste i dobrze wentylowane miejsce, bez obcych zapachów, zabezpieczające przed szkodnikami

Pakowanie

Produkt jest pakowany w bloki: lekko spłaszczony, lekko wypukłe boki, lekki odcisk formy i toreb plastikowych do przyjęcia

Wartość odżywcza w 100 g

wartość energetyczna: 1441kJ/347 kcal; tłuszcz: 27g nienasycone kwasy tłuszczowe 17 g; weglowodany w tym cukry 0 g; białko: 26g; awartość soli: 1,3g

Transport

Środek transportu powinien zabezpieczać towar przed uszkodzeniami, wilgocią i innymi szkodliwymi czynnikami.