MASŁO EXTRA

Opis produktu

Masło extra – produkt w formie stałej , miękkiej emulsji, pozyskiwane ze śmietanki pasteryzowanej,

Składniki

Surowcem do produkcji masła jest śmietanka uzyskana z mleka krowiego,

Cechy organoleptyczne

Barwa : jednolita, od jasnokremowej do żółtej

Smak i zapach: czysty  bez obcych posmakow i zapachów

Rozmieszczenie wody: powierzchnia gładka, sucha, wygniecenie prawidłowe

Paramentry fizykochemiczne

Woda: max 16%

Tłuszcz: min 82%

Skuteczność pasteryzacji: skuteczna

PH :

Unsalted sweet cream butter :  4,5 – 6,9

Unsalted lactic butter : 4,9- 5,3

Kwasowość tłuszczu : max 2

Zanieczyszczenia : zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa

Parametry mikrobiologiczne

Ogólna liczba bakterii: max 10000

Coliform w 1g nb – n=5, c=2, m=0, M=10

Salmonella w 25 g – n=5, c0, absent

Listeria monocytogenes w 25 g – nb

Drożdże i pleśnie w 1g : nie więcej niż 50

n- liczba próbek badanych w partii,

c- liczba próbek z partii dających wynik miedzy m i M

m- wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki są zadowalające,

M- akceptowana wartość progowa poniżej której wyniki są dyskwalifikujące.

Alergeny

Zboża zawierające gluten i produkty pochodne  / Nie

Skorupiaki i produkty pochodne / Nie

Jaja i produkty pochodne /Nie

Ryby i produkty pochodne / Nie

Orzechy ziemni i produkty pochodne / Nie

Soja i produkty pochodne / Nie

Mleko i produkty pochodne /Tak

Orzechy i produkty pochodne / Nie

Seler i produkty pochodne / Nie

Gorczyca i produkty pochodne / Nie

Sezam i produkty pochodne / Nie

Oświadczenie GMO

Produkt nie zawiera i nie został wyprodukowany z organizmów genetycznie modyfikowanych

Konserwanty

Nieobecne

Okres przydatności do spożycia

Niemrożone temp. +2 – +6°C – data przydatności 39 dni

Mrożone -18°C  – -22°C – data przydatności 6 m-cy

Mrożone -22,1 – -30°C  data przydatności 12 m-cy

Przechowywanie

Suchy,  czysty magazyn, wilgotność względna powietrza max 85%

Pakowanie

Produkt jest pakowany w 25 kg blokach w tekturowe kartony z wkładka HDPE

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna : 3076kj/735kcal; tłuszcz 83g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 55 g; – węglowodany 0,7g w tym cukry 0,7 g; białko :0,7g; sol: 0,02 g (zawartość soli wynik wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu)

Transport

Produkt powinien być przewożony specjalistycznymi środkami transportu lub przystosowanymi do przewożenia żywności. Środek transportu powinien być suchy, czysty, bez obcych zapachów. Środki transportowe powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem, zawilgoceniem oraz innymi szkodliwymi wpływami atmosferycznymi.

Temperatura transportu zgodna z temperatura przechowywania tj. odpowiednio 4+/-2° lub nie wyższa niż 10° zależnie od warunków przechowywania podanych na opakowaniu.