Opis produktu
Masło extra – produkt w formie stałej , miękkiej emulsji, pozyskiwane ze śmietanki pasteryzowanej,
Składniki
Surowcem do produkcji masła jest śmietanka uzyskana z mleka krowiego,
Cechy organoleptyczne
Barwa : jednolita, od jasnokremowej do żółtej
Smak i zapach: czysty bez obcych posmakow i zapachów
Rozmieszczenie wody: powierzchnia gładka, sucha, wygniecenie prawidłowe
Paramentry fizykochemiczne
Woda: max 16%
Tłuszcz: min 82%
Skuteczność pasteryzacji: skuteczna
PH :
Unsalted sweet cream butter : 4,5 – 6,9
Unsalted lactic butter : 4,9- 5,3
Kwasowość tłuszczu : max 2
Zanieczyszczenia : zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa
Parametry mikrobiologiczne
Ogólna liczba bakterii: max 10000
Coliform w 1g nb – n=5, c=2, m=0, M=10
Salmonella w 25 g – n=5, c0, absent
Listeria monocytogenes w 25 g – nb
Drożdże i pleśnie w 1g : nie więcej niż 50
n- liczba próbek badanych w partii,
c- liczba próbek z partii dających wynik miedzy m i M
m- wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki są zadowalające,
M- akceptowana wartość progowa poniżej której wyniki są dyskwalifikujące.
Alergeny
Zboża zawierające gluten i produkty pochodne / Nie
Skorupiaki i produkty pochodne / Nie
Jaja i produkty pochodne /Nie
Ryby i produkty pochodne / Nie
Orzechy ziemni i produkty pochodne / Nie
Soja i produkty pochodne / Nie
Mleko i produkty pochodne /Tak
Orzechy i produkty pochodne / Nie
Seler i produkty pochodne / Nie
Gorczyca i produkty pochodne / Nie
Sezam i produkty pochodne / Nie
Oświadczenie GMO
Produkt nie zawiera i nie został wyprodukowany z organizmów genetycznie modyfikowanych
Konserwanty
Nieobecne
Okres przydatności do spożycia
Niemrożone temp. +2 – +6°C – data przydatności 39 dni
Mrożone -18°C – -22°C – data przydatności 6 m-cy
Mrożone -22,1 – -30°C data przydatności 12 m-cy
Przechowywanie
Suchy, czysty magazyn, wilgotność względna powietrza max 85%
Pakowanie
Produkt jest pakowany w 25 kg blokach w tekturowe kartony z wkładka HDPE
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna : 3076kj/735kcal; tłuszcz 83g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 55 g; – węglowodany 0,7g w tym cukry 0,7 g; białko :0,7g; sol: 0,02 g (zawartość soli wynik wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu)
Transport
Produkt powinien być przewożony specjalistycznymi środkami transportu lub przystosowanymi do przewożenia żywności. Środek transportu powinien być suchy, czysty, bez obcych zapachów. Środki transportowe powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem, zawilgoceniem oraz innymi szkodliwymi wpływami atmosferycznymi.
Temperatura transportu zgodna z temperatura przechowywania tj. odpowiednio 4+/-2° lub nie wyższa niż 10° zależnie od warunków przechowywania podanych na opakowaniu.